SrpskiСрпскиMagyar
2019.06.19. Szerda

 

 

 

Sistem48

JPK


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Kishegyes Község
Facebook oldala

prezentacija

Befektetési prezentáció
Kishegyes Község


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

Megduplázták a költségvetést
2018.12.14.

A kishegyesi községi képviselő-testület ülésén elfogadták a 2019-re szóló költségvetést – Jövőre megkezdődik a víztisztító berendezés építése – Csökkennek a községi illetékek

Kishegyes község községi képviselő-testülete jelenlegi összetételében pénteken tartotta 24. rendes ülését. A napirenden 12 pont szerepelt, köztük olyan jelentős is, mint a 2019. évi költségvetés. Baranyi Szilárd, az önkormányzat pénzügyi osztályának vezetője ennek kapcsán elmondta lapunknak, hogy igen komoly és nagy összegű költségvetést állítottak össze a jövő évre vonatkozóan.

– Az idei költségvetéshez képest a 2019. évinek 54 százaléka a kommunális infrastruktúra kiépítésére lesz fordítva. Tehát az 1 milliárd 67 millió dináros költségvetésből 540 millió dinár van előirányozva erre a célra. Elmondhatjuk, hogy ezeknek az eszközöknek a fele már biztosítva van, ugyanis 204 millió dinárt már beleépítettek a tartományi költségvetés-tervezetbe, a kishegyesi víztisztító berendezés építésére. Reményeink szerint a nagyberuházási keretekből is kapunk 250-300 millió dinárt a szennyvízcsatorna kiépítésére. A községi költségvetés a köztársasági pénzügyminisztérium utasításai alapján lett összeállítva. Természetesen figyelembe vettük a költségvetési felhasználók igényeit is – mondta el az osztályvezető, majd azt is megtudtuk tőle, hogy az idei költségvetéshez képest a jövő évinek az összege több mint száz százalékkal lesz magasabb. Ez természetesen a már említett nagy összegű beruházásoknak köszönhető. Baranyi elmondta, hogy az önkormányzat már 20 éve készül ezekre a fejlesztésekre, amiket most a tartomány jóváhagyott. Meglátása szerint a tartományi döntésre hatással volt, hogy a tartományi kormány elnöke és a tartományi parlament elnöke személyesen is megtekintette a szennyezett Krivaja folyót.

A költségvetéshez kapcsolódott még három napirendi pont – számolt be lapunknak Szűgyi István, a képviselő-testület elnöke.

– Az önkormányzat dolgozóinak létszámára vonatkozó napirendi pont is a költségvetésre támaszkodik, akárcsak egy külső cég megbízására vonatkozó. A zárszámadás ellenőrzésére minden évben egy külső céget bérelünk fel, hogy pártatlanul nézze át. A költségvetéshez köthető az is, hogy a helyi kommunális illetékeket nagymértékben csökkentettük a 2018-as év elejéhez képest. A mostani határozatot az érintett felek bevonásával készítettük el. A vállalkozókkal, cégtulajdonosokkal közösen olyan árakat határoztunk meg, amelyek számukra és az önkormányzat számára is elfogadhatók – számolt be a községi képviselő-testület elnöke.

Az ülésen a képviselők megszavazták a Regionális Hulladéktároló Kft. munkatervének a módosítását is. Szűgyi ennek kapcsán elmondta, hogy erre azért volt szükség, mert még mindig nem kezdett működni a hulladéktároló, így változik az év elején meghatározott illeték is, amit az önkormányzatnak kell befizetnie. Az elnök fontos napirendi pontnak nevezte a község közlekedésbiztonsági stratégiájára vonatkozó végzést is. Ez 2021-ig lesz érvényes, és rendőrség bevonásával készült el.

Forrás: Magyar szó