SrpskiСрпскиMagyar
24.06.2018. Nedelja

 

 

 

Sistem48


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Facebook Prezentacija
Opštine Mali Iđoš

prezentacija

Investiciona prezentacija
Opština Mali Iđoš


uzkuapv

pannonreg

rfapv

dobrauprava

uzmiracun

baner

Obaveštenje
04.08.2017.

Povodom informacije da je prisustvo virusa Zapadnog Nila u komarcima zabeleženo na lokaciji u ulici Bude Tomovića u Lovćencu predsednik Opštine se dopisom obratio Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Prenosimo vam u celosti odgovor direktora Instituta:

***

Poštovani Predsedniče,

Zahvaljujem Vam na dopisu koji ste nam uputili u vezi Informacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji zaraženih komaraca virusom Zapadnog Nila na teritoriji opštine Mali Iđoš.

Ovom prilikom Vas obaveštavam da se na veb strani Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ (www.batut.org.rs) u delu „Vektorske zarazne bolesti“ nalazi  ažurirani materijal u kojem pod naslovom „Informacija o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila na teritoriji Republike Srbije u 2017. godini“, Institut prikazuje relevantne podatke za prisustvo virusa u humanoj i populaciju komaraca u predhodnoj nedelji. U toj Informaciji na Tabeli br.1 („Lokacije sa kojih su prikupljani komaraci u kojima je dokazano prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila na teritoriji Republike Srbije do 26.7.2017. godine“) Institut prikazuje podatke o prisustvu virusa  u populaciji komaraca po okruzima, opštinama, gradovima i lokacijama. Ove podatke Institut Batut preuzima od Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju u Beogradu. U sklopu saradnje svih institucija informacije postavljamo i činimo dostupnim za sve naše saradnike i građane.

U informaciji Instituta koja je na veb strani postavljena 28.07.2017. godine uneta je i opština Mali Iđoš (bila je tabelarno prikazana i informacija o Vašoj opštini) u kojoj je potvrđeno prisustvo virusa Groznice Zapadnog Nila.

Na osnovu gore navedenog preporučujemo da na teritoriji opštine Mali Iđoš preduzmete sve predviđene mere za kontrolu komaraca, njihovo suzbijanje i mere zeštite teritorije (isušivanje močvarnih predela, ukoliko ih ima itd,) od umnožavanja i zaražavanja komaraca virusom Zapadnog Nila. Takođe predlažemo da se preko medija radi na edukaciji i upoznavanju građana sa merama lične zaštite od uboda komaraca i načinima smanjenja broja komaraca na otvorenom, tj. Naročitu u prostoru gde se stanuje.

Takođe osnovno je da od ove bolesti oboli od 10-20% ljudi koji su ubodeni zaraženim komarcima. I da su to uvek osobe starije životne dobi, sa oslabljenim i veoma oslabljenim imunitetom. Napominjem da su pomenute mere prikazane u materijalu koji se nalazi na našoj veb strani.

S poštovanjem,
V.D. Direktor Instituta
Prim. dr Verica Jovanović

***

Obaveštavaćemo vas o daljim koracima koji će biti preduzeti po ovom pitanju.