SrpskiСрпскиMagyar
19.06.2019. Sreda

 

 

 

Sistem48

JPK


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Facebook Prezentacija
Opštine Mali Iđoš

prezentacija

Investiciona prezentacija
Opština Mali Iđoš


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

Predstavnivi opštine na seminaru Agencije za bezbednost saobraćaja
05.10.2018.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa lokalnim samoupravama i drugim subjektima zaduženim za uspostavljanje sistema bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji organizovala je stručni dvodnevni seminar na Kopaoniku na temu „Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja - USBS", na kome je učestvovalo oko 280 predstavnika lokalnih samouprava. Ispred opštine Mali Iđoš seminaru su prisustvovali Marko Lazić, predsednik opštine i Zoran Vujinović, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja.

Glavni cilj seminara jeste podizanje kapaciteta rada lokalnih Saveta uz podršku svih nadležnih institucija u oblasti bezbednosti saobraćaja na teritoriji Republike Srbije. Teme su razrađene u okvirima ključnih oblasti rada (stubovi bezbednosti saobraćaja) koji su definisani Globalnim planom decenije akcije bezbednosti saobraćaja 2011-2020. godine i nacionalnom Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije za period od 2015 do 2020. godine. Organizovana je i diskusija o donošenju novog podzakonskog akta, tj. Pravilnika o radu lokalnih Tela (saveta, komisije i sl.) koji je predviđen novim izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Saobraćajne nesreće su vodeći uzrok smrtnosti mladih. Zato je neophodno da podignemo nivo bezbednosti u saobraćaju, da bi smo to postigli, o tome moraju da brinu i sve lokalne samouprave, istakla je Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja. Ona je navela da je cilj seminara podizanje svesti o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, te da su loklne samouprave tu da svojim radom doprinesu spasavanju dece i svojih sugrađana na putevima. Povećanjem kapaciteta rada svih lokalnih saveta podižemo nivo bezbednosti u saobraćaju u čitavoj državi. Ovde smo na zadatku spašavanja života - navela je Miloševićeva i dodala da je stradanje u saobraćajnim nesrećama javni zdravstveni problem. Ona je podsetila na sve kampanje ABS koje su pomogle smanjenu broja nesreća na putevima. Poređenja radi, u 2016. broj stradalih iznosio je 607, a 2017. 579. Cilj Agencije je da do 2020. taj broj bude smanjen na 365.

Na skupu su učestvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete, Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predstavnici JP „Putevi Srbije", Državne revizorske institucije i drugi subjekti bitni za upravljanjem bezbednošću saobraćaja u Republici Srbiji.