SrpskiСрпскиMagyar
24.10.2021. Nedelja

 izbori 2021

 imunizacija

 

 

Sistem48

JPK

Međunarodni dan devojčica


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Facebook Prezentacija
Opštine Mali Iđoš

prezentacija

Investiciona prezentacija
Opština Mali Iđoš


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

Govor Marka Lazića, predsednika opštine na obeležavanju Dana opštine
30.11.2018.

Poštovani prijatelji,

Čast mi je da Vas pozdravim u ime opštine Mali Iđoš i u svoje lično ime. Želim da izrazim veliko zadovoljstvo što smo se danas okupili da proslavimo dan naše opštine. Upravo je ovaj dan i prilika da se osvrnemo na sve ono što je urađeno u proteklih godinu dana. A pre toga želim da se osvrnemo i podsetimo da se ove godine slavi 100 godina od završetka Velikog rata.

Ove godine obeležavamo 100 godina od Velikog rata. Neki ga zovu Veliki, neki Prvi, a mogli bi smo slobodno reći ludilo od rata.

Naša zemlja je u njemu izgubila 1.400.000 stanovnika. Kolike su to razmere stradanja najbolje je opisano životom dečaka Momčila Gavrića i žene Milunke Savić. Kada dete i žena moraju da idu u rat onda možemo zamisliti razmere takvog rata. Zamislite, Momčilo Gavrić, najmađi podoficir Prvog svetskog rata i Mulanka Savić, žena heroj, nosilac francuskog odlikovanja ordena Legije časti.

Svake godine moramo obeležavati sećanje na planetarno stradanje čovečanstva koje je tada izgubilo oko 20.000.000 ljudi, jer usled zaborava, može nam se učiniti da je rat bezazlena pojava.

Mi u Srbiji moramo biti trezveni i mudri, jer rat je gori od biološke smrti. Smrt dođe kao blesak munje, a rat je puzeća smrt koja traje godinama i decenijama. Jedan vojskovođa iz istorije je rekao „Bolje sto godina pregovarati, nego jedan dan ratovati“. U skladu sa tom devizom treba svet da se vlada da ne bi opet uleteo u ludilo.

A sada da se vratimo na rad naše opštine u predhodnih godinu dana.

Početkom godine Vlada AP Vojvodine – Uprava za kapitalna ulaganja je na konkursu odobrila 30.000.000 dinara za asfaltiranje ulice Bašta u Malom Iđošu i proširenje ulice Vuka Karadžića u Lovćencu.

Vlada AP Vojvodine – Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i opština Mali Iđoš potpisali su ugovor za dva nova bunara u Lovćencu i Feketiću vrednosti 8.000.000 dinara. Deo sredstava je obezbedila Opština.

Predsednik Vlade AP Vojvodine g. Igor Mirović uručio je ugovor opštini Mali Iđoš za uređenje atarskih puteva vrednosti 5.200.000 dinara.

Predsednik Vlade AP Vojvodine g. Igor Mirović uručio je ključeve za sanitetsko vozilo za Dom zdravlja „dr Marton Šandor“.

Od AP Vojvodine dobijena su bespovratna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za razvoj turizma.

AP Vojvodina dodelila je sredstva za regresiranje prevoza za studente.

Vlada AP Vojvodine je donela odluku da iz pokrajinskog budžeta opštini Mali Iđoš odobri 405.000.000 dinara (u evrima 3.300.000 eura) za izgradnju prečistača otpadnih voda. Ovo je značajna i ozbiljna investicija. Naravno, neće se stati samo na ovoj investiciji. Moramo za par godina završiti kompletnu kanalizacionu mrežu.
Trenutno se radi projektna dokumentacija, za kompletnu opštinu Mali Iđoš, sekundarna i tercijalna mreža. U januaru 2019. godine izdajemo građevinsku dozvolu. Izrada projektne dokumentacije iznosi 15.000.000 dinara, od kojih je Ministarstvo za privredu odobrilo 6.700.000 dinara, a ostatak opština Mali Iđoš.

Što se tiče projekata:

Urađen je projekat za zamenu vodovodne mreže u naseljima Feketić i Lovćenac i izdate su građevinske dozvole. Projekat za naselje Mali Iđoš je pri kraju i očekuje se izdavanje građevinske dozvole. Vrednost projekta je 5.000.000 plus PDV i finansira se iz našeg budžeta.

Urađen je projekat za prečistače za vodu. Ima ih ukupno 12, po jedan pored svakog bunara. Bunari su ove godine ozakonjeni i ucrtani u katastar.

Uz sve ove projekte urađeni su i projekti za automatizaciju i praćenje potrošnje vode i snimanje vodovodne mreže u GIS-u.

Za realizaciju ovih investicija očekujemo sredstva od Vlade Republike Srbije tj. od Kancelarije za javna ulaganja.

Posle višegodišnjeg propadanja obnovljen je Dom zdravlja u Malom Iđošu. Urađeno je:
- zamena krovnog pokrivača i termoizolacija,
- zamenjeni su svi prozori,
- postavljena kamena vuna od 15 cm,
- urađena fasada.
Vrednost radova je 38.000.000 dinara, za koje smo jako lobirali i dobili ih od Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, te se ovim putem zahvaljujemo našem Zoranu Martinoviću na velikom zalaganju za dobijanje sredstava od Kancelarije.

Po dobijanju pozitivnog mišljenja od Komisije za javno privatno partnerstvo opština Mali Iđoš je sa Resalta d.o.o. iz Beograda potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu za zamenu dotrajalih kotlova na lož ulje i mazut sa kotlovima na prirodni gas. Kotlovi će biti zamenjeni u sve tri osnovne škole sa sportskim halama, ambulanti u Lovćencu, zgradama Opštine, Domu zdravlja i Policijskoj stanici. U ovoj investiciji opština Mali Iđoš ima značajnu uštedu na godišnjem nivou.
Sva dokumentacija je predata u Ministarstvo finansija na praćenje realizacije i objavljena na portalu JPP.

Da se opet vratim na g. Mirovića, koji je na moje insistiranje i molbe odobrio sredstva iz tekiće budžetske rezerve AP Vojvodine za osnovnu školu u Lovćencu. Sredstva u iznosu 5.500.000 dinara su za sanaciju sanitarnih čvorova i podova koji su u katastrofalnom stanju.
Veliko hvala za g. Mirovića.

I Vlada Republike Srbije je iz tekuće budžetske rezerve izdvojila 10.000.000 dinara, koje smo prosledili JP „Komunal“.

A najveći ponos naše opštine su naši mladi sportisti. Jedna od njih je i Katarina Gvozdenović stonoteniserka, prvakinja Srbije u kategoriji mlađih kadetkinja, ženski stonoteniski klub „Eđšeg“ prvak je Vojvodine, pioniri fudbalskog kluba „Njegoš“ prvaci su Vojvodine. Imamo i mlade uspešne atletičarke među kojima je i Vilagoš Adriana, bacačica koplja, koja je u mlađim kategorijama velika nada.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije  odobrili su i kupili 15 kuća u našoj opštini, ukupne vrednosti oko 200.000 eura i dodeli pomoć u vidu građevinskog materijala našim sugrađanima izbeglim iz bivših republika SFRJ u ukupnom iznosu od 135.000 eura.

Skupština opštine Mali Iđoš donela je strategiju razvoja opštine Mali Iđoš za period 2017-2027 godine. Strategija razvoja opštine je važan dokument koji su odbornici doneli jednoglasno.

Opština Mali Iđoš je sa našim prijateljima iz opštine Gadoroš iz Republike Mađarske potpisala sporazum o bratimljenju i saradnji na obostrano zadovoljstvo.

Opština Mali Iđoš je pokrenula Informator opštine Mali Iđoš radi informisanja naših građana na sva tri jezika.

Opština je primila poklon od Agriromagna d.o.o. o prenosu vlasništva od 7 katastarskih jutara.

Dodelili smo plac Srpskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju hrama.

Izdali smo kancelariju u Lovćencu za Nacionalni savet crnogorske nacionalne manjine.

Biblioteka u Lovćencu poneće ime Mitra Pešikana, nešeg poznatog akademika i jednog od najpoznatijih lingvista srpskog jezika.

Hteo bih da pohvalim Perlaki Zoltana, direktora Future iz Feketića koji je donirao prehrambene proizvode našoj braći sa Kosova i Metohije u obimu 5 tona. Još jednom hvala Zolika.

Pored svih dobrih stvari koje su urađene, moram da naglasim i probleme sa kojima se suočavamo:
- zagađena reka Krivaja,
- nezavršena komasacija,
- nezavršen premer građevinskog reona Lovćenac i Feketić,
- ozakonjenje objekata.
Ulažemo velike napore da svi problemi budu rešeni i da iz njih izađemo kao pobednici.

I na kraju želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u realizaciji navedenih projekata, kao i mojim saradnicima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.

Hvala na pažnji.