SrpskiСрпскиMagyar
24.10.2021. Nedelja

 izbori 2021

 imunizacija

 

 

Sistem48

JPK

Međunarodni dan devojčica


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Facebook Prezentacija
Opštine Mali Iđoš

prezentacija

Investiciona prezentacija
Opština Mali Iđoš


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

Tribina Vek pobednika
02.12.2018.

Obeleženo 100 godina od završetka Velikog rata, na tribini govorio istoričar, profesor Zoran Veljanović, iz Muzeja Vojvodine. KC „Car Dušan Silni“, organizator tribine.

Tribinu je otvorio Goran Đukić, predsednik KC „Car Dušan Silni, pozdravljajući goste, zahvaljujući se OŠ „Nikola Đurković“ iz Feketića i njenom direktoru Beli Bojtošu, za podršku kao i Zoranu Martinoviću i novosadskom Studentskom centru na pomoći u organizaciji tribine. Đukić je potom predstavio eminentnog stručnjaka, istoričara Zorana Veljanovića, autora izložbe u Muzeju prisajedinjenja Vojvodine, gde je prikazan film koji je sačinjen za postavku izložbe, čiji je autor Zoran Bulatović, dok je Zoran Veljanović bio scenarist i pisac teksta za ovaj film, koji je zapravo savremena vizuelna izložba koja je u Novom Sadu otvorena je 25. novembra povodom obeležavanja jubileja, Veka pobednika.

Pred prepunom salom u Feketiću, Veljanović je započeo predavanje i opisao pobedničke bitke srpske vojske 1914. godine, Drinsku, Cersku i Kolubarsku, govorio je o velikim srpskim vojskovođama Živojinu Mišiću i Stepi Stepanoviću. Govorio o teškim iskušenjima srpske vojske 1915. godine, o velikoj golgoti preko Albanije. U Grčkoj uz pomoć savezničkih snaga srpska vojska se oporavila, dosta se u njene redove uključilo novih srpskih vojnika- dobrovoljaca iz Amerike, Rusije iz drugih zemalja gde je bilo srpskog življa. Nakon naloga francuskog vojskovođe Franše D Epera, srpska vojska je krenula u ofanzivu oslobađanja svojih teritorija.

Članovi glumačke i pevačke grupe KC „Car Dušan Silni“ su pripremili prigodan kulturno-umetnički program.