SrpskiСрпскиMagyar
24.10.2021. Nedelja

 izbori 2021

 imunizacija

 

 

Sistem48

JPK

Međunarodni dan devojčica


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Facebook Prezentacija
Opštine Mali Iđoš

prezentacija

Investiciona prezentacija
Opština Mali Iđoš


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

Žene iz Malog Iđoša na konferenciji za rodnu ravnopravnost
07.12.2018.

Članice Komisije za rodnu ravnopravnost iz opštine Mali Iđoš, Milanka Medić i Ksenija Kustudić Đukić, učestvovale su na Konferenciji „Lokalni mehanizmi za rodu ravnopravnost – primena načela rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou“, koja je 7.12.2018. održana u Palati Srbija u Beogradu.

Na konferenciji su predstavljeni preliminarni rezultati evaluacije o primeni nacionalnog Akcionog plana za rodnu ravnopravnost, govorilo se o rodnom budžetiranju, učešću žena u javnom i političkom životu, predstavljeni su primeri dobre prakse iz lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost iz opština Čačak, Užice, Tutin, Žitište, Svrljig. Istaknuto je da bi svaka opština i u novim Statutima trebala da predvidi formiranje Saveta za rodnu ravnopravnost, da napravi lokalni Akcioni plan i da se žene još više uključe i uzmu učešće u izvršnoj vlasti i ekonomskom odlučivanju. Dat je interesantan primer opštine Svrljig, u kojoj su u izvršnoj vlasti uključene isključivo žene. Kao primer dobre prakse u saradnji organizacija civilnog društva i lokalne samouprave predstavljen je i pokret za decu „Tri plus“ iz Čačka, koji je, u cilju zaštite interesa majki koje imaju troje i više dece, inicirao i realizovao projekat Ponosna kartica 2018 -„Cena minus za 3+“. Žene – vlasnice kartice, koje imaju troje i više dece, imaju popust prilikom kupovine ili korišćenja usluga u raznim trgovinama, ordinacijama, klubovima, kao što su obuća Metro, Aman, Đak i mnoge druge firme.

Konferencija je omogućila ženama da u njoj aktivno učestvuju, razmene iskustva i dođu do novih ideja koje će u budućem periodu pokušati da realizuju.