SrpskiСрпскиMagyar
24.09.2021. Petak

 izbori 2021

 imunizacija

 

 

Sistem48

JPK

Međunarodni dan devojčica


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Facebook Prezentacija
Opštine Mali Iđoš

prezentacija

Investiciona prezentacija
Opština Mali Iđoš


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

U Lovćencu održano veče sjećanja na Draga Kovačevića
19.04.2019.

U Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu priređeno je veče śećanja na prof. dr Draga Kovačevića (1942-2016). Promovisana je i njegova knjiga „Granice i mogućnosti estetičke svijesti“ koju je izdalo Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš” i njen filozofskи aspekt iz domena estetike.

O knjizi su govorili recezent prof. dr Ratko Božović, sociolog kulture i književnik iz Beograda i u ime izdavača Nenad Stevović publicista i istraživač crnogorske dijaspore. Ratko Božović je istakao da je dr Drago Kovačević zapamćen kao jedan od najosobenijih intelektualaca, da je bio ličnost originalne misli, prefinjenog senzibiliteta i strastvene radoznalosti. Spadao je u one stvaraoce koji nijesu htjeli da se kreću po tuđoj kreativnoj stazi već su stvarali sopstvenu, blisku svojoj unutrašnjoj složenosti i dramatičnoj neočekivanosti. Kao univerzitetski profesor i teoretičar kulture Kovačević je osporavao konzervativnu prošlost, tradicionalizam kao zatvoreni svijet, otrovno sjeme nacionalizma i dogmatizam u nauci i religiji – rekao je Ratko Božović.

Moderatorka večeri je bila Jana Krivokapić a u kulturno umjetničkom programu su nastupili pjevačka grupa “Princeza Ksenija” i kao specijalni gosti dio članova internacionalnog sastava “Barcelona Gipsy Balkan Orchestra” u sastavu: Bora Dugić – frula, Boban Prodanović – harmonika, Pere Nolasc Turu – violina i Ivan Kovačević – kontrabas.

Drago Kovačević je jedan iz plejade istaknutih jugoslovenskih intelektualaca koji su, još kao đeca napustili svoju postojbinu Crnu Goru i nastanili se u Vojvodini. Rođen je 1942. godine u selu Gluhi Do u Crmnici, u tadašnjem barskom srezu. Nakon Drugog svjetskog rata njegova porodica je kolonizovana u Lovćenac. Na Akademiji lijepih umjetnosti u Beogradu predavao je sociologiju kulture, kulturnu politiku i kstetiku na smjerovima likovne, primijenjene i muzičke umjetnosti, menadžmentu umjetničke produkcije i masovnih medija, novinarstvu, dok je na Kuši Institutu iz Bruklina, u Sjedinjenim Američkim Državama, bio počasni profesor.

Umro je 2016. godine i počiva u porodičnoj grobnici u Lovćencu.

Izvor: CKPD "Princeza Ksenija"