SrpskiСрпскиMagyar
26.09.2021. Nedelja

 izbori 2021

 imunizacija

 

 

Sistem48

JPK

Međunarodni dan devojčica


SPONZORI

APV

KLER

Bethlen Gábor Alap


RMHZ

NSZ


facebook

Facebook Prezentacija
Opštine Mali Iđoš

prezentacija

Investiciona prezentacija
Opština Mali Iđoš


uzkuapv

pannonreg

rfapv

rav

dobrauprava

uzmiracun

baner

Arheološko nalazište u blizini Feketića
02.08.2019.

Predsednik opštine Mali Iđoš Marko Lazić sa svojim saradnicima obišao je arheološko nalazište na samom izlasku iz Feketića, na visokoj gredi iznad obale reke Krivaje. Na pomenutoj lokaciji nalaze se ostaci arheološkog lokaliteta iz perioda srednjeg veka, na koje su naišli i radnici prilikom pripreme terena za izgradnju prečistača. Iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture kažu da je najverovatnije reč o seoskoj crkvi sa grobljem, te da su do sada otkrivene kosti 16 individua.

Prema podacima iz dokumentacije, na pomenutoj lokaciji nalazi se već ranije detektovani lokalitet sa nalazima iz perioda srednjeg veka, koji je u manjem obimu istraživan 1972. godine. Tom prilikom iskopano je nekoliko arheoloških sondi i potvrđeno je postojanje, najverovatnije, sakralnog objekta.

Od 2017. godine, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture realizuje projekat "Arheološka mapa severne Bačke", koji podrazumeva sistematsko mapiranje arheoloških nalazišta u ovoj oblasti. Do sada su pokrivene opštine Kanjiža, Senta, Ada-Mol, a kao rezultat projekta, evidentirano je oko 500 novih arheoloških lokaliteta. Naredne godine, projekat će obuhvatiti i opštinu Mali Iđoš, koja će arheolozima pružiti nova i detaljnija saznanja o nalazištima iz različitih perioda na ovom prostoru.

Zaštitna arheološka iskopavanja prve kampanje za potrebe postavljanja mreže kablova za napajanje prečistača započela su 15. jula i trajaće još dve nedelje, a finansirana su sredstvima opštine Mali Iđoš. Nastavak istraživanja lokaliteta planiran je tokom avgusta i septembra, za potrebe izgradnje prečistača otpadnih voda u Feketiću.

Izvor: subotica.com